Å gå på tur

“Ut på tur, aldri sur,” heter det seg, og man skal ikke farte så veldig mye rundt før man møter mange nok mennesker som synes å gi sannhet til det uttrykket. I Norge elsker vi å gå på tur, både om sommeren og vinteren. Skiløyper og turstier er stort sett godt merket opp og holdt ved like.

Hva man må ta med seg på tur avhenger naturligvis av vær og sesong, og hvor lenge og hvor langt man har tenkt å bevege seg. For en liten tur i marka en lun sommerdag er det kanskje ikke så mye man trenger, annet enn nok med væske for å slukke tørsten, passende solbeskyttelse og muligens en ekstra skjorte eller bluse i tilfelle det skulle skye til og bli kjøligere.

Skal man ut på langtur om vinteren og gå fra hytte til hytte, er det nødvendig å gjøre en adskillig grundigere jobb med pakkingen. En hovedregel er å ha ull nærmest kroppen, sørge for at jakker, luer og votter er vind- og vanntette, og å pakke ting man har i ryggsekken i vanntette poser. Og så skal man alltid ta med seg kart og kompass! Før man setter nesen ut bør man sørge for å sjekke en komplett liste utarbeidet av eksperter, som man kan finne blant annet på nettsiden ut.no.

Å gå på tur er en flott måte å komme i form på, samtidig som man kommer i kontakt med naturen, får puste i frisk luft og har muligheten til å se dyre- og planteliv. Dessuten virker det som om folk er vennligere og i bedre humør når de er ute og koser seg på tur! Når nordmenn går på tur, hilser vi på hverandre og smiler. (Hvis vi prøver det på bussholdeplassen, er det stor sannsynlighet for at vi bare ser rart på hverandre og tar et par steg tilbake!)

I Norge er de av oss som liker å gå på tur spesielt heldige med hvor tilgjengelig villmarken og annet turterreng er her i landet, og med hvor mange hytter man kan finne å overnatte i. Den norske turistforening har opprettholdt et flott nettverk av stier, hytter og god «tur-kultur» gjennom generasjoner, og hjelper også til med å sørge for at den oppvoksende slekt skal kunne ha glede av norsk natur som tur-terreng også i fremtiden.