Sykling i skog og mark

By admin, 2019-08-27

Å ta med sykkelen ut i terrenget er ikke bare en effektiv treningsform, det er også skikkelig gøy. Du får nyte den friske luften og kjenne frihetsfølelsen samtidig som du også kan få en god dose fart og spenning. Det er ikke uten grunn at terrengsykling bare fortsetter å øke i popularitet.

Du kan selv velge hvor mye action du ønsker å inkludere. Skal du suse ned en bratt og ulendt løype eller kanskje følge en bred og godt tilrettelagt sti? Det er opp til deg, men husk å ta hensyn til gående når du kommer fort og stille, og alltid tilpass farten etter forholdene.

Valg av sykkel

Å nyte naturen på sykkel er i utgangspunktet så enkelt som at alle som eier en sykkel kan finne et ønsket turmål og sette i gang. Det er regler som begrenser sykling i naturreservater og nasjonalparker, men ellers gjelder allemannsretten også for syklister, og de fleste stier og utmarksområder er tilgjengelig.

Det kan også være lurt å reflektere litt over hvilken sykkel du bruker. En kvalitetssykkel med god forgaffel som tåler utfordringene som følger med et ujevnt underlag er å foretrekke. Gode terrengsykler har også store hjul som gir stabilitet og som lett kan rulle over de litt større ujevnhetene som du gjerne finner på skogsstier.

Fine sykkelstier over hele landet

Så står du der med sykkelen din og har bestemt deg for at terrengsykling er noe for deg. Men hvor skal du starte? Kristoffer H. Skippernes har brukt to år på å sykle seg rundt i landet og har endt opp med å skrive boken «Stisykling i Norge» basert på egne erfaringer.

For nybegynnere anbefaler han steder som Hallingdal eller Arendal. Disse stedene har aktive terrengsykkel miljøer som har jobbet med tilrettelegging. Men også Oslomarka har flere godt egnede stier ifølge Skippernes. Med økende interesse over hele landet er det uansett sikkert at forholdene blir bedre og bedre, så det er bare å komme seg ut.